Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid is een lastig woord. Niet iedereen voelt er zich prettig bij. Want is je intelligentie nou echt het belangrijkste onderdeel van wie je bent? En hoe zit dat dan met de gaven en talenten van mensen die niet zo hoog scoren op een IQ-test?

Toch kan het ingewikkeld zijn wanneer je sneller denkt en sneller verbanden ziet dan de mensen om je heen. Het kan je het gevoel geven dat je geen aansluiting vindt – dat je niet in je omgeving past. Soms verlies je jezelf in de complexiteit van je gedachten. Er zijn zoveel kanten aan elke situatie, hoe kan jij nou jóuw koers bepalen? Zonder je helemaal te vervreemden van je omgeving?

Hierbij kan het lichaam je helpen.

Je lichaam staat in een directe relatie tot je omgeving, en oordeelt haarscherp. Is het hier warm of koud? Krijg ik hier wel of geen ruimte? Voel ik me hier veilig of onveilig? Je lichaam heeft daar heel directe kennis over.

Massage brengt je lichaam weer in je bewustzijn. Je voelt dat je voeten hebt waarmee je op de aarde staat. Benen waarmee je door de wereld beweegt, stevig kunt blijven staan, of als het nodig is van je af kunt schoppen. Een buik die kwetsbaar is, maar waar ook zoveel kracht te vinden is. Een hart waar de liefde stroomt, maar waar het soms zo koud en donker kan zijn. Armen waarmee je jouw talenten in de wereld zet. Een gezicht waarmee je jezelf toont aan de mensen om je heen.

Wanneer de kennis en wijsheid van je lichaam weer in je bewustzijn komt, komen vaak ook de redenen waarom je je hiervoor hebt afgesloten mee naar boven. Dat doen we nou eenmaal als onze emoties op dat moment te intens voor ons zijn. Door ook deze emoties te erkennen en aanvaarden kan je weer bij de kennis en wijsheid van je lichaam komen. Dan is je lichaam een anker in deze complexe wereld.

Dit geldt voor iedereen. Maar voor mensen met hoogbegaafdheid is het misschien nog belangrijker dat er in jouw zoektocht naar de vergeten kennis van je lichaam geen ruimte is voor dogma’s. Dat je de vrijheid hebt om op jouw manier te duiden wat er gebeurt wanneer je wordt aangeraakt. En dat jij bepaalt hoe je jouw nieuwe inzichten in relatie brengt met de wereld om je heen.